STRUKOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA ROVINJ - SCUOLA DI FORMAZIONE PROFESSIONALE EUGEN KUMIČIĆ ROVIGNO

Petak, 06 Listopad 2023 10:36

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Napisao/la

Svake godine, 10. listopada, cijeli svijet se okuplja kako bi obilježio Svjetski Dan Mentalnog Zdravlja. Ovo je poseban dan koji nam pruža priliku da razmislimo o važnosti brige o našem mentalnom zdravlju i mentalnom zdravlju drugih oko nas. I naša je škola obilježila svjetski dan mentalnog zdravlja kroz izradu plakata, radionica i videoprikaza kojima su naši učenici nastojali podsjetiti i uputiti svoje kolege koliko je važno voditi brigu o svom mentalnom zdravlju. 

Što je mentalno zdravlje? To je stanje našeg uma i emocija. Svi mi prolazimo kroz različite emocije i izazove tijekom života, i to je sasvim normalno. No, ponekad se možemo osjećati tužno, zabrinuto, ljuto ili preplavljeni emocijama, a to je trenutak kada trebamo obratiti pažnju na svoje mentalno zdravlje.

Zašto je važno brinuti se o svom mentalnom zdravlju? Zato što nam mentalno zdravlje pomaže da se nosimo sa stresom, rješavamo probleme i ostvarujemo svoje ciljeve. Kada se osjećamo dobro u svojoj glavi i srcu, lakše nam je biti produktivni, sretni i podržavati druge.

Evo nekoliko načina na koje možete obilježiti Svjetski Dan Mentalnog Zdravlja:

 • Pružite podršku: Ako primijetite da netko oko vas možda prolazi kroz teškoće, budite tu za tu osobu. Ponekad samo slušanje i razgovor može puno značiti.
 • Razgovarajte o svojim osjećajima: Nema ništa loše u tome da podelite svoje osjećaje s nekim. Razgovarajte s roditeljima, prijateljima, ili učiteljima ako se osjećate nesretno ili zabrinuto.
 • Vježbanje i relaksacija: Fizička aktivnost može vam pomoći da se osjećate bolje. Istražite aktivnosti poput šetnje, trčanja, joge ili meditacije.
 • Održavajte ravnotežu: Postavite prioritete i organizirajte svoje vrijeme kako biste izbjegli prevelik stres. Pokušajte napraviti popis zadataka i slijedite ga.
 • Edukacija o mentalnom zdravlju: Informirajte se o mentalnom zdravlju i kako ga očuvati. Što više znamo, lakše možemo razumjeti sebe i druge.

Svjetski Dan Mentalnog Zdravlja podsjeća nas da je briga o našem umu jednako važna kao briga o tijelu. Dajmo si vremena da se posvetimo svom mentalnom zdravlju i podržimo druge u tom procesu. Jer kada se brinemo o sebi i drugima, činimo svijet sretnijim i zdravijim mjestom.

Nikada niste sami. Podržavajte jedni druge i zajedno gradimo svjetliju budućnost.

Sretan Svjetski Dan Mentalnog Zdravlja!

U nastavku članka navedene su stranice i udruge kojima se možete obraditi ukoliko vam je potrebna psihološka pomoć:

 • Hrvatski Crveni križ nudi psihosocijalnu podršku 24 sata dnevno. Kontaktirati ih možete na jedinstveni broj 0800 1188 nakon čega je potrebno odabrati vlastitu županiju i tada vas spajaju s odgovarajućom osobom.
 • Psihološki centar TESA: internet i telefonsko savjetovanje (01/48 28 888 – radnim danom od 10:00 do 22:00, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem online formulara)
 • Kako si - e-savjetovanje
 • Projekt Stella – edukativna i interaktivna mobilna aplikacija usmjerena k zaštiti mentalnog zdravlja i prevenciji anksioznosti i depresije kod mladih
 • Zdravi grad Poreč
 • Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske Županije
 • Savjetovalište za brak i obitelj grada Rovinja
 • PSIHELP
 • Aplikacija NAOMI
 • Online savjetovanje Sve je ok 

 

 

© 2020 SSEK. All Rights Reserved. Designed By LCSTUDIO

Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. COOKIES) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti, analize korištenja naše web stranice, radi pružanja prilagođenog sadržaja i oglasa, te kako bi Vam pružili sadržaj trećih strana s kojima imamo odnos. Klikom na "Prihvaćam" pristajete na korištenje kolačića. Sve o korištenju i reguliranju kolačića možete pronaći na poveznici.