STRUKOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA ROVINJ - SCUOLA DI FORMAZIONE PROFESSIONALE EUGEN KUMIČIĆ ROVIGNO

Ponedjeljak, 01 Veljača 2021 08:16

Zasladimo 3d print

Napisao/la

Naš je grad poznat kao izuzetno turističko središte. Koncept isključivosti sunca i mora u promišljanju turističke ponude, ovdje je odavno napušten, a imidž romantičnog,  mediteranskog, kulturnog centra svakog je dana sve snažniji, zahvaljujući konstantnim ulaganjima.

Ipak, u ovom moru pozitivnih pomaka, kao da je zaboravljen jedan mali segment, a to je autohtoni, mali rovinjski suvenir. Svakodnevnim šetnjama gradom, posebice u ljetno vrijeme, svjedočimo da nas sa polica većeg broja za to specijaliziranih prodavaonica, gledaju proizvodi koji svoju provenijenciju duguju nekim drugim zemljama (najčešće Kini, Tajlandu, Baliju…).

U partnerskom, suradničkom odnosu, Strukovna škola i Udruga Faro 11, odlučili su svojim primjerom pokazati da se može bolje!

Koristeći vlastite resurse, a to su znanje iz slastičarstva i marketinga sa strane strukovne škole i novih medija i suvremenih umjetničkih praksi s druge strane, stvorili smo Slatki suvenir!

Škola je edukativna institucija I kroz ovaj smo projekt puno naučili, no nije nam dovoljno, sada želimo  znanje podijeliti i sa vama.

Sv Eufemija zaštitnica je našeg grada. Svake godine slavimo njen blagdan, okupljajući se na nezaobilazni zajednički ručak.  Element hrane gotovo da je nezaobilazan. Naš drugi svetac, nešto raniji sv. Juraj gotovo da je zaboravljen i potisnut dolaskom naše “slavne mučenice”.

Nevjerojatno, no još se jedan svetac katoličke crkve može povezati sa našim gradom…

Sv Maksimian Ravenski, rođen je 499. Godine, a podrijetlom je upravo iz našeg Veštra.

Iz naše male provincije, 48-ogodišnjii Pulski đakon, postaje 26. biskup Ravenne. Iako u početku osporavan od vlastitog stada, jer ga na čelo  biskupije postavlja car Justinijan, vrlo brzo postaje voljeni biskup centra tadašnjeg zapadnog kršćanstva.

Na ravenskome mozaiku iz 6. stoljeća u crkvi San Vitale, sveti Maksimijan prikazan je kako predvodi procesiju s carem Justinijanom.

Upravo taj mozaik, djelo najboljih carigradskih umjetnika pretvorili smo u nešto novo.

Zahvaljujući Luki Brajoviću iz udruge Faro 11, saznali smo na koji način funkcionira 3D print, te smo na primjeru vidjeli kako lik sa mozaika iz 6 stoljeća, suvremenim tehnologijama pretvaramo  u ono što je nama, za ovu prigodu potrebno, a to je kalup za izradu kolača sa likom spomenutog sveca.

Zahvaljujući učenicama 3.d razreda i njihovim mentoricama Silviji Cah i Sandri Živolić, kušali smo i uživali u zlaćanim medaljonima sa likom sveca.

Zašto su ovi zlatni, leži u legendi koja se vezuje uz život sveca. Naime, neki izvori navode da je Maksimian kao mladić, orući njivu u Veštru, pronašao zakopano blago…

Upravo to blago, pretvorili smo u naše medaljone, koji sada pričaju davno zaboravljenu priču.

U cijeli proces osmišljavanja imena, izgleda, marketinškog slogana ovoga suvenira uključeni su učenici 3.c i 3.d razreda Strukovne škole Eugena Kumičića i članovi uderuge Faro 11. Projekt je realiziran zahvaljujući Gradu Rovinju i  Istarskoj županiji kroz program Potpore u kulturi

© 2020 SSEK. All Rights Reserved. Designed By LCSTUDIO

Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. COOKIES) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti, analize korištenja naše web stranice, radi pružanja prilagođenog sadržaja i oglasa, te kako bi Vam pružili sadržaj trećih strana s kojima imamo odnos. Klikom na "Prihvaćam" pristajete na korištenje kolačića. Sve o korištenju i reguliranju kolačića možete pronaći na poveznici.