STRUKOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA ROVINJ - SCUOLA DI FORMAZIONE PROFESSIONALE EUGEN KUMIČIĆ ROVIGNO

Ponedjeljak, 20 Prosinac 2021 11:30

Predstavljena knjiga „Kako je dela nono, tako to dela nuk

Napisao/la

Ovog je petka u našem restoranu Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj predstavljena knjiga „Kako je dela nono, tako to dela nuk“, nastala kao rezultat projekta ovdašnjih inovativnih i prije svega marljivih učenika i njihovih mentora u sklopu Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije.

Srednjoškolci iz „Eugen Kumičića“ u spomenutome projektu koji potiče očuvanje istarskog zavičajnog identiteta i tradicijske kulture, sudjeluju već treću godinu za redom, a prošle su godine iznjedrili izuzetno vrijednu kuharicu koja čuva tradicijske recepte mediteranske kuhinje naših starijih.

Koordinatorica ovog projekta, Tanja Ranić Rovis, inače profesorica kulturno-povijesne baštine, objašnjava kako su kao temu odabrali upravo našu, mediteransku prehranu, jer je ista još 2013. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Za pomoć u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta obratili smo se rovinjskoj Udruzi Batana, koja je i sama uvrštena u UNESCO-v Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine, pa se kao takva nametnula kao nezaobilazni partner.

Doveli smo tako vrsnog kuhara Sergia Ferrara, pod čijom su dirigentskom palicom, a uz pomoć stručnih učitelja kulinarstva Sandre Živolić i Tihomira Horvata, učenici naučili, ali i redefinirali starinske recepte, spojivši tako dvije generacije.

Ideju o stvaranju ove kuharice, objašnjava ravnatelj škole, otvorila je Batanina kuharica „Recepti iz Kuće o batani“, koja je javnosti poznata od 2006. godine, a na čijem su drugom izdanju s dva recepta sudjelovali i učenici naše škole 2019. godine.

Knjiga “Kako je dela nono, tako to dela nuk” je tiskana u vlastitoj naknadi škole, sredstvima Županije. S obzirom na to da nam je misija diseminacija znanja, kuharica je ispisana na četiri jezika. Ona je šarenog oblika, čiji je dizajn smislila upravo profesorica Tanja, uz suradnju rovinjske udruge Faro11 koja vjerno podržava projekte ove škole.

U knjizi su tako prezentirana jela poput slanih inćuna, miješane pržene ribe, sardona u tempuri ili nezaobilaznih fritula u čokoladnoj košarici.

kako je dela nono tako dela nuk2

„Želimo podijeliti znanje koje smo stekli radeći s kuharima i drugim članovima Batane. Učenici odlično reagiraju na takve suradnje. Vole sve projekte koji se malo odmiču od tradicionalne škole, pa je to svojevrsni iskorak u nešto drugo, primjerice u prošlost“, izjavila je idejna inicijatorica projekta, Ranić Rovis.

Na navedeno se nadovezao i ravnatelj Nimčević zaključivši:

“Udruga o batani uistinu radi na tome kako bi sačuvala rovinjsku tradiciju u kuhanju, kako bi ona ostala generacijama nakon nas. Mi kao škola možemo i dalje baštiniti tu kuhinju kako kroz nastavu koju učenici provode u školi, tako i kroz catering kojega škola provodi na području grada Rovinja, ali i šire.“

Knjigu su ravnatelj i voditeljica projekta prezentirali predstavnicima medija, suradnicima i partnerima, prijateljima, te predstavnicima Grada Rovinja-Rovigno.

kako je dela nono tako dela nuk

© 2020 SSEK. All Rights Reserved. Designed By LCSTUDIO

Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. COOKIES) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti, analize korištenja naše web stranice, radi pružanja prilagođenog sadržaja i oglasa, te kako bi Vam pružili sadržaj trećih strana s kojima imamo odnos. Klikom na "Prihvaćam" pristajete na korištenje kolačića. Sve o korištenju i reguliranju kolačića možete pronaći na poveznici.